Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Θεματική Ενότητα: Τεχνολογία

Θέμα: Σ’ ένα συνέδριο που διοργανώνεται καλείστε να εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με το αν η τεχνολογία ευεργετεί τον άνθρωπο ή τον καταστρέφει. Στηριχθείτε στις μεθόδους πειθούς και αναπτύξετε το θέμα σας.

Ενδεικτικό Σχεδιάγραμμα

Πρόλογος

      Αγαπητοί Σύνεδροι,

Το θέμα μας είναι ευρύ και αναφέρεται στην τεχνολογία και τα επιτεύγματα της. Γνωρίζουμε πως ο τεχνολογικός πολιτισμός είναι το δημιούργημα τους πνεύματος. Πίσω από κάθε νέα κατάκτηση κρύβεται το ανθρώπινο μυαλό. Ο άνθρωπος μέσω της τεχνολογίας σημείωσε επαναστατικές αλλαγές. Από την άλλη όμως προκάλεσε και μια σωρεία προβλημάτων για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους. Επομένως η τεχνολογία μπορεί να στάθηκε ευλογία αλλά συνάμα αποτελεί και κατάρα για τον άνθρωπο.

Κύριο Μέρος
      
Η τεχνολογία είναι η πρακτική εφαρμογή των πορισμάτων, των θετικών επιστημών. Με τη βοήθεια της μηχανής καθώς και με το σύνολο των γνώσεων από μόνη της δεν αποτελεί ούτε αξία ούτε απαξία. Ανάλογα με τη χρήση της μπορεί να αποβεί είτε ωφέλιμη είτε ολέθρια.

 Θετικά Αποτελέσματα
Ø  Η άνοδος του βιοπνευματικού επιπέδου, η απαλλαγή από τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, η διεύρυνση της γνώσης, όλα αυτά στηρίζονται στην πρόοδο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, στον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής που έχουν την αρχή τους στην τεχνολογία.

Ø  Δημιούργημα της τεχνολογίας είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση σε εθνική και παγκόσμια βάση. Με την πληροφόρηση ο άνθρωπος γίνεται παγκόσμιος πολίτης, μένει πάντα ενήμερος για όσα διαδραματίζονται.

Ø  Αυξάνεται η παραγωγικότητα και αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι. Καλύπτονται οι υλικές ανάγκες και το βιοτικό επίπεδο αναβαθμίζεται.

Ø  Παράγωγο της τεχνολογίας είναι και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι αποτελούν δείγμα υψηλής στάθμης. Εδώ ταξινομείται, οργανώνεται, αρχειοθετείται καλύτερα η γνώση. Μέσω της τεχνολογίας πραγματοποιούνται ευκολότερα οι πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις.

Ø  Με την τεχνολογία βελτιώνεται η υγεία του ανθρώπου και αυξάνεται ο μέσος όρος της ζωής γιατί η μηχανή και η ειδίκευση συμβάλλουν στην πρόοδο της ιατρικής, στην πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών.

 Συνδετική Παράγραφος

  Αρνητικά Αποτελέσματα
Ø  Η τεχνολογία δημιουργεί την πνευματική μονομέρεια. Την απομάκρυνση από τη σφαιρική μόρφωση. Εγκλωβίζεται ο άνθρωπος στην ειδίκευση.

Ø  Τα Μ.Μ.Ε δημιουργούν την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και ετεροκατευθύνουν τον πολίτη. Άρα δεν έχει ο πολίτης τη δική του άποψη.

Ø  Η καθήλωση των ανθρώπων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή γενικότερα στα προϊόντα της τεχνολογίας οδηγεί στην αποξένωση των ανθρώπων και στην κρίση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ø  Η τεχνολογία ελέγχεται από τους ανεπτυγμένους λαούς οι οποίοι τη μεταχειρίζονται σαν μέσο πολιτιστικής συνείδησης για να εκμεταλλεύονται τους λιγότερο ανεπτυγμένους.

Ø  Η προσκόλληση στη μηχανή σημαίνει και προγονοπληξία, δηλαδή απομάκρυνση του ανθρώπου από τις παραδοσιακές του αξίες, από τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες του, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Ø  Η καθήλωση των ανθρώπων στους Η.Υ. συμβάλλει στη μηχανοποίηση και τυποποίηση της ζωής καθώς και στη στέρηση του ελεύθερου χρόνου.

Ø  Η υποδούλωση στην τεχνολογία και η στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπου εκφράζουν τον εξανδραποδισμό, τη δουλεία και τον ετεροκαθορισμό. Είναι ακριβώς εδώ που συγχύζονται οι σκοποί και τα μέσα.


ΕπίλογοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου