Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Θεματική Ενότητα: Διαφήμιση - Καταναλωτισμός

Θέμα: Στο συνέδριο που διοργανώνεται στο σχολείο σας με θέμα: «Η κατανάλωση και οι επιπτώσεις της στη ζωή  του ανθρώπου», έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε και εσείς τις απόψεις σας συμμετέχοντας στην όλη συζήτηση. Επικαλούμενοι τους τρόπους πειθούς προσπαθήστε να παρουσιάσετε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης στη ζωή του νέου.

Ενδεικτικό Σχεδιάγραμμα

Πρόλογος

           Αγαπητοί Σύνεδροι,
Κι αν κατακρίνουμε σήμερα τη νεολαία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή, νομίζω πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ασκούμε τέτοια καταλυτική κριτική. Ίσως πολλοί θα λέγαμε κοιτάζοντας μ’ ένα βλέμμα επιείκειας τους νέους πως το υλιστικό πνεύμα της εποχής μας διάδωσε συνειδήσεις άρα διάβρωσε και τη συμπεριφορά των νέων. Και δεν είναι μόνο αυτό, προκάλεσε σύγχυση και αναστάτωση στη ψυχή τους γιατί ο κόσμος που τους παραδίνουμε είναι ένας κόσμος διαβρωμένος εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και του τεχνοκρατικού πνεύματος. Έχει λοιπόν και η κατανάλωση τις επιπτώσεις της πάνω στους νέους.

Κύριο Μέρος

Ø  Ο νέος εθίζεται συχνά στο υλιστικό πνεύμα και προκαλεί διάφορες αντικοινωνικές καταστάσεις, ανεπίτρεπτες, προκειμένου να εξασφαλίσει με αθέμιτα μέσα τα υλικά αγαθά, βία, παραβατικότητα, έγκλημα. Επιστεγάζουν τις προσπάθειες των νέων να κερδίσουν τα υλικά αγαθά.

Ø  Ο νέος εγκαταλείπει τα ιδανικά, τους πνευματικούς στόχους, δεν έχει οράματα και αναζητά την ευτυχία στην ύλη.

Ø  Είναι φανερό πως οι νέοι είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους υλιστικής τάσης. Επομένως είναι φυσικό πως παρασυρόμενοι από τις υλικές ανάγκες τις οποίες πολλές φορές δημιουργούν οι ίδιοι , στρέφονται προς τα καταναλωτικά αγαθά. Καταστρέφουν τον χαρακτήρα τους, τον ψυχικό τους κόσμο και επιδιώκουν με κάθε μέσο να ικανοποιήσουν τις υλικές τους επιθυμίες.

Ø  Συνηθίζει ο νέος να ταυτίζεται με τα υλιστικά πρότυπα ώστε να θέλει να τους μοιάσει. Ό,τι βλέπει στην οθόνη της τηλεόρασης να διαφημίζεται από ένα αθλητή ή ένα τραγουδιστή θέλει να το αγοράσει και μάλιστα θέλει να πετύχει ότι πέτυχε και το είδωλό του.

Ø  Οι νέοι στρέφονται στα υλικά αγαθά γιατί επιδιώκουν τη μονομέρεια. Επιδιώκουν το δρόμο για τα εφήμερα και δεν έχουν μια ολοκληρωμένη ζωή αφού τους λείπουν τα πνευματικά αγαθά. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να οδηγεί τους νέους στα πνευματικά αγαθά και σε μια αληθινή ποιότητα ζωής.

Ø  Οι νέοι στη σύγχρονη εποχή δεν αναζητούν τα ιδανικά ούτε επιδιώκουν ανώτερους στόχους παρά μόνο επιμένουν στον πολλαπλασιασμό των υλικών αναγκών και αυξάνουν την τάση τους για υπέρμετρη αναζήτηση αγαθών, αφού διαφημίζονται με έντεχνο τρόπο αυτά στη διαφήμιση.

Ø  Ο νέος σκοτώνει τον ελεύθερο του χρόνο για να φανταστεί, να σκεφτεί, να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών. Έτσι δε συνειδητοποιεί τη αξία του ελεύθερου χρόνου.

Ø   Ακόμα και η διασκέδαση του καθορίζεται από την κατανάλωση. Διασκεδάζει γιατί διασκεδάζουν και επιδεικνύονται και οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον συνηθίζει να ομαδοποιείται στον τρόπο ντυσίματος, αγοράς και κατανάλωσης διαφόρων ειδών όπως και οι άλλοι.


Επίλογος

Επομένως κυρίες και κύριοι, το θέμα προβάλλεται έντεχνα, πως η κατανάλωση επηρεάζει κατά πολύ τους νέους. Ωστόσο δεν πρέπει να εξανδραποδιζόμαστε επηρεασμένοι από την κατανάλωση. Οι νέοι σήμερα έχουν χρέος ν’ αποκτήσουν ηθικές και πνευματικές δυνάμεις για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο το καταναλωτικό ρεύμα της εποχής μας.


                         


                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου