Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Θεματική Ενότητα: Ελευθερία

Θέμα: «Η ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αλληλένδετες και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εκδημοκρατικοποίηση, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την πρόοδο και τη δημιουργία πολιτισμού». Σ’ ένα άρθρο της εφημερίδας αναπτύξετε τις απόψεις σας σχετικά με την ελευθερία και την ευθύνη και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σχετικά με την κοινωνία και τον πολίτη στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ενδεικτικό Σχεδιάγραμμα

Πρόλογος
Η ελευθερία και η ευθύνη είναι υψηλές αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή του ανθρώπου και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου ήθους των πολιτών.  Η κοινωνική συνείδηση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της κοινωνικής ευρυθμίας και της σταθερότητας και ως αρετή απορρέει από την ελευθερία και την ευθύνη. Οι υπεύθυνοι πολίτες τηρούν τους νόμους, καταδικάζουν τη βία και το έγκλημα, επιλύουν τα κοινωνικά προβλήματα και διασφαλίζουν τις κοινωνικές ελευθερίες.


Κύριο Μέρος
Ø  Η δημοκρατία εδραιώνεται και διαφυλάσσεται μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και της ευθύνης. Οι πολίτες συνειδητοποιούν τις υποχρεώσεις τους και ξέρουν τα δικαιώματα τους. Με την ελευθερία ο πολίτης μέσα σε μια δημοκρατική πολιτεία μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες για οποιαδήποτε θέματα φτάνει να αναγνωρίζει τα όρια της ελευθερίας του. Αντίθετα όμως με την ανελευθερία ο άνθρωπος οδηγείται στην αδράνεια, την παθητικότητα και δεν αποκτά πολιτική συνείδηση.

Ø  Ο πολίτης είναι υπεύθυνος για την ευημερία του τόπου του φτάνει να είναι ελεύθερος. Με την οικονομική του δραστηριότητα βοηθά στην οικονομική ευημερία του κράτους, δημιουργούνται κοινωφελή έργα και ο πολίτης ελεύθερα και υπεύθυνα χαίρεται αυτά τα αγαθά.

Ø  Ο διάλογος διασφαλίζεται με την πολυφωνία. Ασκείται ανεμπόδιστα κριτική, ελέγχεται η ηγεσία και καταδικάζονται τα σκάνδαλα.

Ø  Οι πολίτες συμμετέχουν στα κοινά και στην διαμόρφωση του δημόσιου βίου. Αγωνίζονται για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής και γίνονται πιο υπεύθυνοι.

Ø  Περιορίζονται τα φαινόμενα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και καταδικάζονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους. Έτσι, υπάρχει το υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ø  Οι άνθρωποι είναι και πνευματικά ελεύθεροι. Είναι απαλλαγμένοι από προλήψεις, δεισιδαιμονίες, αναπτύσσουν την κριτική και τον προβληματισμό τους. Ενώ οι άνθρωποι που δεν είναι υπεύθυνοι και ελεύθεροι θυματοποιούνται σε αυτά.

Ø  Η εσωτερική ελευθερία είναι η απομάκρυνση από τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες. Οδηγεί τους ανθρώπους στην ηθική εξύψωση και τη συναισθηματική ισορροπία. Ακριβώς επειδή τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν συμπλέγματα και προκαταλήψεις, συμπεριφέρονται χωρίς εγωισμό.

Ø  Με την ελευθερία και την ευθύνη ο άνθρωπος δημιουργεί πολιτισμό γιατί αναπτύσσονται τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες. Όποιος είναι υπεύθυνος μπορεί συνάμα να καλυτερεύσει τη ζωή του, να εκπολιτίζεται και να ξεφεύγει από τα πλαίσια του πρωτογονισμού.

Ø  Η πρόοδος συντελείται μόνο όταν τα άτομα συνειδητοποιήσουν την αξία της ελευθερίας, τότε μόνο μπορούν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και με ένα πνεύμα σύμπνοιας, αλληλοκατανόησης και δημιουργίας μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο του πολιτισμού. Λαοί που δεν είχαν ελευθερία δεν μπόρεσαν να προοδεύσουν και να αναπτυχθούν.

Ø  Με την ελευθερία και την ευθύνη αποφεύγουμε το άγχος, την ανασφάλεια, παραδειγματιζόμαστε από τους συνετούς ανθρώπους, τους προβληματισμένους, αυτούς που διαθέτουν το λόγο και την κριτική. Μ’ αυτό τον τρόπο γινόμαστε μέτοχοι της ανθρώπινης ζωής που εξασφαλίζει την πρόοδο, την ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Ø  Οι υπεύθυνοι πολίτες γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους, σέβονται τη γλώσσα και τις παραδόσεις άρα διατηρούν την πολιτιστική τους ταυτότητα και ελευθερία. Προσφέρουν πολιτιστικά στοιχεία στους άλλους λαούς με βάση τις δικές τους πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.

Ø  Σε επαγγελματικό επίπεδο, ο υπεύθυνος άνθρωπος αξιολογεί τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του. Συντελεί στην αύξηση της παραγωγής.

 Επίλογος
Η ευθύνη και η ελευθερία είναι έννοιες αλληλένδετες. Στη σύγχρονη εποχή που την κοινωνία μας ταλανίζουν το τεχνοκρατικό πνεύμα, η βία, ο ρατσισμός, η ηθική κρίση, η αποξένωση των ανθρώπων, το οικολογικό πρόβλημα, το να είσαι ελεύθερος και υπεύθυνος μπορείς να βγεις από όλα αυτά τα αδιέξοδα.

                                                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου